Cyberaanvallen – Wat betekent dit voor u, uw patienten en de apothekers?

15 mei 2017
Vrijdagavond zijn bijna honderd landen getroffen door een ernstige cyberaanval, hierbij ook ons land en de zorgsector zoals ziekenhuizen. Een heleboel computers zijn wereldwijd besmet geraakt met het WannaCry-virus’, dat gebruikt maak van ransomware. Dat is een relatief nieuw maar groeiend fenomeen waarbij cybercriminelen data van gebruikers stelen en die enkel vrijgeven in ruil voor virtueel geld.

De cyberaanval heeft van alle organisaties de gezondheidszorg het zwaarst getroffen. U heeft ongetwijfeld al gehoord dat de verspreiders van dit virus zelfs specifiek de medische beroepen viseren net omdat u erg veel vertrouwelijke informatie van patiënten op uw IT infrastructuur heeft staan.

Hoe gebeurt dat? U klikt zonder al te veel na te denken op een linkje en “plots” blijken uw gegevens versleuteld. Totdat u het gevraagde bedrag heeft betaald, blijven uw gegevens “gelockt.” Zelfs na betaling van dat bedrag worden uw gegevens niet altijd terug “vrijgegeven”. Daar waar zich vroeger “slechts” een paar honderd gevallen per jaar voor deden, werden er volgens Computer Crime Unit van de Federale Politie in 2016 toch meer dan 6000 gevallen geregistreerd. De aanvallen worden ook steeds gerichter en professioneler. Met andere woorden: u loopt vandaag een reëel risico.

Enkele advies

1. Zorg ervoor dat u steeds de meest recente antivirussoftware heeft geïnstalleerd op ieder van de toestellen die u gebruikt. Werken zonder een virusprogramma is vandaag geen optie meer. Zoals u weet, raadt Corilus een aantal programma’s aan. Aarzel niet om ons te contacteren mocht u vragen hebben over de inhoud of correcte installatie van uw antivirus software.

2. Wees bovendien heel selectief en voorzichtig bij het aanklikken van links en/of openen van bijlagen, zeker in uw professionele ICT omgeving! Beperk dit bijvoorbeeld tot de courante installaties die van een betrouwbare bron komen. Opende u toch een malafide bijlage, verbreek dan onmiddellijk de internet verbinding, sluit alles af om te (proberen) vermijden dat het virus zich verder verspreidt en neem contact op met onze diensten.

3. Wij raden verder een versleutelde online cloud back-up aan zodat u steeds beschikt over een veilige en recente reservekopie van uw bestanden, ook al zijn uw bestanden geïnfecteerd geraakt. Zo worden verschillende versies bijgehouden in de tijd die niet kunnen versleuteld worden. Wenst u meer informatie over online back-up, klik hier.

4. Ook een zeer strenge toegangscontrole is van het allergrootste belang: deel jouw paswoord bijvoorbeeld met niemand, gebruik geen eenvoudige of evidente paswoorden en wissel regelmatig van paswoord. Een onveilig paswoord is nog steeds een belangrijke sleutel voor iemand met slechte bedoelingen.